Турция

ПОЧИВКА НА МОРЕ В АЙВАЛЪК
Маршрут:
Пловдив – Айвалък – Кушадасъ – Пловдив

Продължителност:
9 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:


Цена от: 480 лв.
Програма
Почивка на море в АЙВАЛЪК - 2020 година

Айвалък се намира на северозападното егейско крайбрежие на Турция. Срещу него гледа гръцкият остров Лесбос. Наоколо се простират ниски хълмове, покрити с борове и маслинови дръвчета. В днешно време Айвалък и многобройните островчета, разпръснати в залива, са популярна туристическа дестинация. Насладете се на спокойствие и красота.

Ние Ви предлагаме настаняване в хотели 3* и 4*. Море, почивка и релакс в хотели на брега на морето. А за тези, които желаят да съчетаят почивката с културен туризъм, Ние Ви предлагаме възможност за екскурзия до древния Ефес, посещение на природния феномен "Памуккале" и много други забавления по-време на Вашата почивка.

7 нощувки, 7 HB / 7 All Inclusive, Море, Културна програма

1 ден
16:00 ч. Тръгване от Пловдив за Айвалък (Гарнизонен стол срещу х-л "Тримонциум")

2 ден
Около 02:00 ч. Преминаване на протока "Дарданели" при Чанаккале
Около 10:00 ч. Пристигане в Айвалък. Настаняване в хотел
7 нощувки, 7 HB или 7 All Inclusive

Културна програма
 • (Културната програма се осъществява по желание с доплащане, а точните дни се доуточняват в зависимост от броя на желаещите)

Екскурзия до древния Ефес, Посещение на едно от 7-те чудеса на Света – Храма на “Артемида” и посещение на Къщата на “Дева Мария”
 • Обща цена (42 €)
Ефес е бил един от най-важните и древни гръцки градове в Мала Азия, днес в Турция. В античността градът е бил разположен на самия бряг при устието на река Кючук Мендерес, която с времето запълва залива и градът вече не е на самия бряг на Егейско море. Градът е основан като пристанище на брега на Егейско море и бързо се развива вследствие на търговията. Към 500 г. е пренесен на хълма Айясолук, защото морето продължило да отстъпва и това става причина за упадъка на града. Земетресения и свлачища окончателно погребват руините и така ги съхраняват за археолозите.

Славата на Ефес се дължи в голяма степен на местния култ богинята на плодородието, с времето отъждествена с гръцката богиня Артемида. Първият храм на богинята вероятно е бил построен около 800 пр.н.е. на калния терен близо до реката в Ефес. Поклонението на богинята се извършва от незапомнени времена, но през първата половина на 6 в.пр.н. е. започва строителство на храм на Артемида, превърнал се в едно от седемте чудеса на античния свят и до днес.
Първите археологически разкопки са направени през 1869 г. от английски учени и така светът научава за красотата на античния град. В днешно време археологическата зона на Ефес заема над десет километра в околностите на турския град Селчук, в чийто музей са събрани уникалните находки.

Къщата на Дева Мария е католически и мюсюлмански храм, разположен върху планината Коресос, в близост до Ефес. Къщата е открита през 19 век. Католическата църква не се произнася в полза или против автентичността на къщата, но въпреки това поддържа постоянен поток от поклонение след от откриването ѝ. Католически поклонници ходят на поклонение в този параклис, основавайки се на убеждението, че Мария, майката на Исус е била отведена в тази каменна къща от Св. Йоан Богослов и живяла там до Нейното Възнесение (според католическата доктрина) или Успение (според православната вяра).

Разходка с яхта
 • (18 €)
Разходката с яхта включва обиколка из красивия залив на Кушадасъ по Егейско море. Свободно време за плаж из красивите заливи с кристално чиста вода.
Богат обяд с морски и месни деликатеси, салати и напитки (уиски, кола, фанта, вино)

Екскурзия до “Памуккале”, Античния град “Хиераполис” и “Изворът на Клеопатра”
 • (47 €)
Руините на Антично Римския град “Хиераполис” и “Памуккале” са един от обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

“Памуккале” е уникален природен феномен, чиито водни струи идващи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади, които се дължат на калциевия карбонат. Образуват се варовикови отлагания върху скалисти тераси. Отдалече тази белоснежна маса създава илюзията за огромна памукова плантация или за замръзнал водопад. Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ. Водата с температура 37 °C достига повърхноста, и продължава пътя си надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви.
Истината е, че ние можем да Ви разказваме много за уникалния феномен, но това е нещо, което всеки човек трябва да види с очите си, то е неописуемо, незабравимо и уникално.

Град Хиераполис е новооснован през 261 – 253 пр.н.е. от Антиох II Теос. Градът е прочут още през древността с топлите извори. Водата служила за боядисване на вълната, чието боядисване и текстилна индустрия водят до богатството на града.
Хиераполис играе важна роля в разпространението на християнството. През последните си години в него е живял апостол Филип заедно с неговата дъщеря.

Изворът на Клеопатра е минерален извор, образуващ естествен плитък басейн с температура между 36 и 57 градуса °C. Изворът се нарича така, защото се смята, че Клеопатра прекарала тук известно време с любимия си Марк Антоний. Топлата вода и красота на извора ти дават невероятно усещане и спокойствие.
Обяд

Водна фиеста в Аквапарк “Aqua Fantasy”
 • (20 € (в цената не е включен обяд))
В комплекса се намира един от най-големите аквапаркове в Турция. Този 5-звезден хотелски комплекс е разположен сред борова гора и разполага с голям воден парк и 7 ресторанта. Парка предлага множество вълнуващи бързи и по-бавни пързалки, както и басейн с вълни, място за разходка и още много други водни атракции и забавления. По-малките гости ще се зарадват на голямата детска зона с пиратски кораб и пързалки.

9 ден
07:00 ч. Закуска.
08:00 ч. Заминаване за България. Пристигане в Пловдив около 24:00 ч.

ЦЕНИ

 


Дати


Хотел “OLIVERA RESORT” 3+ ***


Хотел “BUYUK BERK” 3 ***

7 All Inclusive

7 All Inclusive

29.05.2020

545 лв.

485 лв.

05.06.2020

580 лв.

560 лв.

18.09.2020

545 лв.

480 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • 9 дни, 7 нощувки, All Inclusive
 • Настаняване в хотели 3*, 4*
 • Луксозен автобус
 • Екскурзовод

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Мед. Застраховка - от 65 год. до 69 год. + 10 лв. /// от 70 год. + 20 лв. ( доплащане)
 • Екскурзия до древния Ефес, Посещение на едно от 7-те чудеса на Света – Храма на “Артемида” и посещение на Къщата на “Дева Мария” (42 €)
 • Разходка с яхта (18 € (с включен обяд))
 • Екскурзия до “Памуккале”, Античния град “Хиераполис” и “Изворът на Клеопатра”
(47 € с включен обяд )
 • Водна фиеста в аквапарк “Aqua Fantasy” (20 € - без обяд )